Rozhovor s trenérem Milošem Exnarem

V pátek 12. července zahájí trenér Miloš Exnar svou sedmou sezónu u týmu mužů. Vyzpovídali jsme ho pro klubový web.


Když ze zápisů o utkání zacitujeme hodnocení trenérů jaroměřských soupeřů, tak jsme na jaře měli fyzicky připravený, sympaticky hrající a nicnevzdávající mladý tým. Pokud pomineme sérii dlouhodobých zranění na klíčových postech, co z pohledu trenéra dovedlo tým mužů na dno tabulky KP?
   Generační výměna byla příliš rychlá, v klíčových momentech pak právě zkušenost našemu týmu citelně chyběla. Navíc v zimní přestávce jsme přišli o dva kvalitní hráče v poli a po pěti letech se s jaroměřskou kabinou rozloučil gólman Michal Ondráček (video zde). Těch změn bylo prostě moc…


 Miloš Exnar (* 1971)


Odchovanec Slavoje Josefov a TJ Rasošek působil před deseti lety jako asistent a později hlavní trenér v RMSK Cidlina u družstva žáků, se kterými prošel jak žákovskou divizi, tak žákovskou první ligu.

V červenci 2013 vystřídal na postu trenéra mužů Vlastimila Horáka. V roce 2015 dovedl Jaroměř po čtyřicetileté přestávce do Divize C.

Na červnové valné hromadě zazněl dotaz z pléna, jak vedení klubu přesvědčuje fotbalisty, kteří se rozhodli v Jaroměři skončit, aby své plány přehodnotili. Jak velký vliv může mít na definitivní rozhodnutí hráče jeho trenér?
   Zásadní. Odchod každého jednotlivého hráče je však samostatný příběh. V jednom případě to je chuť zkusit vyšší soutěž, v druhém touha po změně, ve třetím je to otázka peněz. A takhle bych mohl pokračovat. Každopádně já jsem zastáncem volného pohybu hráčů. Pokud někdo nechce hrát za Jaroměř, nemá cenu jej nutit. Jako trenér nechci mít v týmu hráče, který není v Jaroměři spokojený a touží po jiném dresu.

Každoročně se před sezónou řeší nová jména, která by mohla oblékat jaroměřský dres. Letos máš asi nejtěžší rébus s budoucí brankářskou jedničkou místo stále zraněného Linharta a dočasně vypůjčeného Tomáška. Jaké další posty řešíš?
   Do týmu potřebuji nutně dostat zkušenost. Proto intenzivně jednáme o příchodu Jiřího Poděbradského (více Wikipedie). A potvrzuji, že skutečně největší rébus je post gólmana. Jsem v kontaktu s několika brankáři. Každopádně je mým cílem mít v týmu gólmany dva a nikoliv pouze jednoho, jako tomu bylo v minulosti.

Jak velký vliv může mít osobnost trenéra na rozhodnutí hráče přijmout nové angažmá v klubu?
   Osobně si myslím, že poměrně velkou, ale není to jen o trenérovi. Moje trenérská filosofie je, že dává smysl oslovovat jen hráče, kteří mají k Jaroměři určitý vztah. Musí být spádově blízko Jaroměři. Nikdo nechce trávit čas cestováním na trénink a zpět. Dalším faktorem je pak schopnost se etablovat v kabině, stát se součástí týmu. Při hledání nových tváří do Jaroměře jsou pro mě tyto dva aspekty klíčové.

Zápas s překvapením jara, týmem Rychnova nad Kněžnou. Foto: Václav Mlejnek

Po divizi a přeboru budeš trénovat i nejvyšší krajskou třídu. Po osmi letech se do 1.A třídy vrací Martin Michálek a Adam Horák, pro ostatní stávající hráče to bude nová zkušenost. Co může vědomí sestupu udělat s psychikou hráčů nebo trenéra?
   K 1.A třídě mám velký respekt a půjdu do této soutěže s velkou pokorou. Při pohledu na jednotlivé týmy nevidím momentálně moc velký rozdíl mezi KP a nejvyšší krajskou třídou. Předpokládám, že se na nás bude chtít většina týmů „vytáhnout“ vzhledem k naší divizní minulosti. Sestup už nemám v hlavě ani já, ani hráči. Mentálně jsem se s krajským přeborem „rozloučil“ po pátém jarním kole, kdy jsme doma nezvládli porazit Jičín. Od té chvíle už řeším jen to, jak se do KP co nejrychleji vrátit.

Můžeme si vzít z uplynulé sezóny něco povzbuzujícího do té další?
   Jednoznačným pozitivem je to, že mladí hráči získali zkušenosti s dospělým fotbalem. Za normálních okolností by tolik příležitostí určitě nedostali. V této sezóně budou ale zase o rok starší a o rok zkušenější. Navíc je statisticky nemožné, aby nás potkalo tolik zranění, jako tomu bylo letos na jaře. Alespoň tedy doufám… Každopádně základem pro náš případný úspěch bude tréninková morálka celého týmu. Fotbal je spravedlivý. Kolik mu dáme, tolik nám vrátí.


Nejbližší zápasy mužů

  • pátek 12.7. 18.30 zahájení přípravy
  • sobota 20.7. 10:30 FK Kostelec n. O. - FKJ (příprava)
  • středa 24.7. 18:00 FC České Meziříčí - FKJ (příprava)
  • sobota 27.7. 10:15 TJ Sokol Bílá Třemešná - FKJ (předkolo Poháru hejtmana)
  • středa 31.7. 18:00 FKJ - FK Chlumec n. C. (příprava)
  • víkend 3.-4.8. 17:30 termín rezervován pro případ postupu do 1. kola Poháru
  • sobota 10.8. 17:00 TJ Sokol Nepolisy - FKJ (první kolo 1.A)
Friday the 26th.
Template © socoolapps | free drupal themes - All rights reserved.