HOME

Miloš Exnar je novým držitelem licence UEFA A

Přinášíme exkluzivní rozhovor s předsedou klubu FK Jaroměř a trenérem mužů Milošem Exnarem, který poskytl našemu webu fotbaljaromer.cz.

   Na úvod prosím přijmi blahopřání k nedávnému úspěšnému završení trenérského kurzu a k získání UEFA A licence. Pro naše čtenáře bychom měli vysvětlit, že se jedná o licenci, opravňující k trénování na všech ligových úrovních kromě profesionálních klubů. Jakou cenu má pro tebe?
   Pro mě nebylo hlavní získání licence. Chtěl jsem projít tím vlastním studiem a podívat se na fotbal zase z jiného úhlu. Licence je jen třešnička na dortu, jak se říká. A druhý důvod, chtěl jsem být inspirací pro ostatní trenéry v rámci klubu. Aby viděli, že A licence není nedosažitelná, že to není chiméra, že se dá získat i na naší krajské urovni.

   Zjednodušeně se dá říct, že pro trénování okresních soutěží se vyžaduje licence FAČR C, pro krajské soutěže pak licence UEFA B. S jakými licencemi pracují jaroměřští trenéři?
   U nás nedávno dokončil licenci B trenér přípravky Zdeněk Rada, jejím držitelem je i trenér mladšího dorostu Petr Koller. Mezi držitele můžeme započítat i Matěje Exnara, který hraje za Áčko a trénovaní se v této chvíli aktivně nevěnuje. Licence ale neplatí neomezeně, po několika letech se musí její platnost obnovit.
   S licencemi C trénují Radek Beran, Jiří Podolník a Lukáš Skalický, nově k nim přibyli Tomáš Zapadlo a Jan Kotek (všichni přípravka), dále Petr Libich (starší žáci), Dušan Petráček a Jiří Rezek (oba starší dorost). Získat licenci C se chystá Petr Panenka, který trénuje mladší žáky. A například Petra Libicha bych rád motivoval k získání licence B. Už dávno přerostl hranice malého fotbalu.

   Klub před časem deklaroval, že bude usilovat o získání statusu střediska mládeže v Jaroměři. Jak tomu mohou pomoci nové licence trenérů?
   Obecně jsou kritéria, ať už okresního nebo krajského střediska, postavena na bodovém hodnocení. Sleduje se, kolik máme hráčů v mládežnických kategoriích, jaké mají trenéři vzdělání, tedy jakým licencemi disponují, a za třetí se hodnotí jaké máme sportovní zázemí, například jaké máme druhy hřiště nebo jestli využíváme umělou trávu. Z tohoto pohledu nově získané licence hodnocení klubu zvýší.


Trénink A+B, 19.7.2023, foto: Václav Mlejnek Společný trénink obou jaroměřských týmů dospělých pod vedením Miloše Exnara v červenci 2023. Foto 2x: Václav Mlejnek.

   Když jsi zmínil umělou trávu, rád bych se zeptal, jaké má klub plány s umělou trávou do budoucna?
   S vlastní umělou trávou bychom se dostali v přípravě o stupeň dál. Jednoznačně se ukazuje, že kdo má umělku, jde nahoru, protože může trénovat celou zimu, nemusí řešit haly. Jsou samozřejmě výjimky, jako je třeba Nové Město, které umělku má, ale letos se mu nedaří a jeho A-tým mužů skončí s velkou pravděpodobností v I.B třídě. Ale za mě je umělka ohromné plus, jako předseda klubu o umělou trávu velmi stojím.
   Historicky jsme tu měli myšlenku hřiště s umělou trávou na místě asfaltového parkoviště u kina, což je blízko našeho zázemí v Růžovce. Velký smysl by dávala i umělka vedle ASVAJe. Museli by se ale řešit atleti, kteří tam trénují, a přírodní trávu potřebují například pro hod oštěpem. Ti by mohli využívat přírodní trávu třeba u hřiště v Josefově. Je tam k dispozici zázemí, včetně šaten.

   Jak se vyvíjí projekt nových hráčských kabin, které by měly sousedit s prodejnou Hruška?
   Projekt je plánován jako kabiny plus technické zázemí, včetně nové klubovny. Dostali jsme již stavební povolení. Když bychom chtěli, můžeme zítra začít stavět. Problém je najít ideální dotační titul, který bude vyžadovat minimální finanční vklad ze strany klubu. Odhad je kolem 15 milionů korun a na to klub prostředky samozřejmě nemá.

   K novinkám patří i červnový turnaj mladší přípravky.
   Turnaj maximálně podporuji, je dobře, že tady bude. Je to hlavně zásluha Ondry Častvaje, který získal praxi v pořádání turnajů díky FOTTUR turnajům na ASVAJi. Vždycky je to ale dáno tou věkovou kategorií, která se daného turnaje bude za FKJ účastnit. V tuto chvíli ten zájem vznikl u mladší přípravky, kde fungují čtyři trenéři plus vedoucí týmu Vladimír Doubek, který je duchovním otcem nového turnaje.

   Bude se opakovat úspěšná loňská účast klubu na Dni dětí?
   Ano, budeme se účastnit i letos. Budeme tam mít klasický stánek s cenami pro účastníky. Detaily ještě budu ladit s Radkem Beranem.

Trénink A+B, 19.7.2023, foto: Václav Mlejnek Na loňském Dni dětí si malé zájemkyně mohly, za asistence trenéra nejmladší přípravky Radka Berana, vyzkoušet i to, jak by jim slušel klubový dres.

   Na závěr otázky na tebe jako trenéra Áčka. Jaký očekáváš závěr jara?
   Rád bych, abychom se dotáhli na čelo tabulky krajského přeboru. V mezidobí jsme se dostali spíš ke konci, což mě hodně vadilo. Na toto téma jsme měli zásadní debatu s celým týmem před utkáním v Rychnově. Ve zbývající necelé třetině soutěže bychom se chtěli dostat pod tři vedoucí týmy, pod Polici, Solnici a Náchod. Tam za mě náš tým v tuto chvíli patří.

   A plány do příští sezóny 2024/2025?
   U A týmu jsem s výjimkou několikaměsíční přestávky deset let. Momentálně velmi intenzivně přemýšlím, co dál. Není pro mě úplně jednoduché skloubit časově roli předsedy a trenéra A týmu. A stejně tak přemýšlím, co pomůže týmu. Na stole jsou de facto dvě varianty. Tou první je, že A tým od příští sezóny převezme někdo jiný. Druhou pak je mé setrvání u A týmu, ovšem s početně výrazně vyšším realizačním týmem. O trenérském obsazení nejen u A týmu ovšem rozhoduje VV FKJ. Tuto debatu povedeme v nejbližších dnech.

Novinky Růžovka Tournament

Test_Statistika_Zapis

Hello in the world of Jumi!

Jumi is a set of Joomla! extensions enabling to include custom codes (html, php, css, js, ...) into Joomla!

  • Jumi module includes codes into Joomla! module positions,
  • Jumi plugin includes codes into Joomla! articles,
  • Jumi component creates separate Joomla! components from custom codes.

We hope Jumi will be useful for your FOTBALOVÝ KLUB JAROMĚŘ site. As it is for more then 400.000 other webmasters and developers.

Jumi resources

You can also visit following resources for Jumi native extensions for Joomla! 1.5.x, 2.5.x ans 3.0.x:

Dear unknown, not logged, friend!
Have a nice day, weeks, months and years with Jumi!
What next? Try Joomla!-Jumi blogspot component in your pages now!

Інтерв'ю з голкіпером Олегом Прохирою

Голкіпер Олег Прохира приєднався до команди «Яромер» навесні цього року. Минулого тижня він зловив два пенальті в серії Велиховки. Завдяки цьому після нічї Яромерж зрадів виходу в 1/8 фіналу кубка.

Що потрібно знати воротареві, щоб досягти успіу в серії пенальті? У вас є рецепт?

У серії пенальті я реалізував два пенальті з п'яти. Під час ударів я намагаюся стояти до останнього. Я спостерігаю за тим, як гравець буде бити ногою, і намагаюся вгадати, куди він пошле м'яч.

Скільки часу на тиждень ви витрачаєте на навчання?

Це впливає на мої робочі зміни. Одного тижня мені вдається три тренування, наступного тижня одне-два. Я тренуюся з іншими гравцями. Але Лукаш Червенка хотів би запровадити індивідуальні тренування лише для воротарів.


 Олег Прохирa (« 1997)

Український воротар ФК «Опір» (Львів) та ФОК «Городок». З весни 2022 року в чоловічій команді FK Jaroměř.

Ми повернемося до Лукаша. А тепер я хотів би знати, що вас привабило у футболі?

З дитинства я дуже любив футбол. У мене було багато прикладів для наслідування, гравців «Левів», які досягали вищих змагань. Я також намагався працювати вище, але завжди щось йшло не так. Лише коли я підлітком прийшов у футбольний клуб «Опір Львів», тренер побачив в мені перспективного воротаря, який старається і виконує свою роботу на тренуваннях. Згодом я, як чоловік, рибалив у клубі ФОК Городок. З моменту приїзду в Яромерж я дуже хотів приєднатися до місцевої команди. Кожен матч, який я граю, для мене є чимось новим, до кожного матчу я підходжу дуже серйозно, намагаюся виконувати свою роботу на сто відсотків.

Поки я вас слухаю, ви вже набрали достатньо чеських слів, включно з футбольним сленгом. Вам теж вдалося порозумітися з салоном, з одноклубниками?

З самого початку моєї присутності в футбольному клубі Яромержа було дуже дружно. Мені дуже сподобалося, як мене прийняла команда. Їхнє ставлення до мене, мабуть, ще й тому, що я з України, і в умовах нинішньої ситуації в країні вони запитують, що і як у нас відбувається. Я дуже задоволений інтересом.

Pohár hejtmana mužů KHK TJ Velichovky - FK Jaroměř, 24.8.2022, foto: Václav Mlejnek

Як вам стиль тренування Ачкa і як виглядає ваша співпраця з воротарем Лукашем Червенкою? Ви в певному сенсі конкуренти.

Навіть тренер Мілош Екснар прийняв мене дуже добре з самого початку. Мені дуже сподобалoся його тренування. Він поцікавився, як ми тренуємо на Україні і як мені тут тренуєтся. Лукаш Червенка, основний воротар, становить для мене велику конкуренцію. Але інші гравці в команді змагаються так само, змагаючись один з одним, хто наступним стартує, а хто сяде на лаву запасних. Добре, коли я бачу в Лукаші те, над чим мені потрібно працювати, щоб стати кращим. Але це добре, ми підтримуємо один одного на кожному тренуванні, навіть на кожному матчі.

У вас ще є час на якісь інші хобі?

Окрім роботи та футболу, я не можу встигати за іншими справами. Але мені подобається Йозефова фортеця, я влітку ходив купатися на басейн.

У вас є спортивна мета? Можливо, зіграти на більш високому змаганні...

Так, з Яромержі. Якби Яромерж піднявся, я б хотів взяти участь у дивізії.

Тож плануєте довгу футбольну кар’єру?

Хочу ловити у воротах, поки дозволяє здоров'я. Я хотів би залишитися в Яромержі. Але я також хочу повернутися на Україну додому, до своїх батьків. Я хочу поговорити про рівень футболу в Чехії, про якість стадіонів. Мені тут подобається газон, а також трибуна. Я знаю, що він старіший і його буде трєба відремонтувати, але на багатьох стадіонах тут просто немає таких трибун.

Pohár hejtmana mužů KHK TJ Velichovky - FK Jaroměř, 24.8.2022, foto: Václav Mlejnek Олег Прохира в кубковому матчі з Велихівкою. Фото 2x: Václav Mlejnek.

Návrhy plakátů podzim 2022

12. 11. 2022 - SK Dobruška



22. 10. 2022 - FC Slavia Hradec Králové



8. 10. 2022 - SK Týniště nad Orlicí



24. 9. 2022 - SK Solnice



10. 9. 2022 - SK Libčany



27. 8. 2022 - FK Chlumec nad Cidlinou B



13. 8. 2022 - FC Spartak Rychnov nad Kněžnou



Thursday the 2nd.
Template © socoolapps | free wordpress templates - All rights reserved.