Hodnocení podzimu pohledem Miroslava Martinovského

Fotbalový podzim 2023

    V podzimní části krajského přeboru dospělých čekalo FK Jaroměř několik prestižních utkání, a tak se příznivci fotbalu měli na co těšit.

   Plánované zahájení 6. srpna 2023 se vzhledem k špatnému počasí nekonalo, a proto bylo první utkání sehráno až o týden později, kdy k nám zavítal celek Libčan. Na začátek sezóny sledovali diváci dobrý fotbal. Dle očekávání jsme měli převahu, více gólových šancí, ale soupeř pozorně bránil a vyrážel k nebezpečným protiútokům. V nastavené 92. minutě mohl protivník rozhodnout, ale brankář Červenka nařízenou penaltu skvělým zákrokem zlikvidoval a postaral se tak o výsledek 0:0. Penaltový rozstřel se nekonal, protože byl zrušen. V odloženém utkání 1. kola jsme, opět doma, přivítali mužstvo Třebše. Už ve 4. minutě proměnil Votrubec penaltu, a když ve 20. minutě zakončil Valášek svůj dlouhý únik elegantním lobem, vypadalo to na bezproblémovou výhru. Do poločasu se nám však nepodařilo ani přes několik šancí zvýšit, a tak převzal iniciativu soupeř. Naštěstí pro nás však neměl střelecký den, a proto po výsledku 2:0 zůstaly tři body doma. V Jičíně se nám vůbec nedařilo. Domácí se ujali vedení brankou z penalty ve 42. minutě. Druhý poločas jsme byli aktivnější, a i když v 59. minutě neproměnil Votrubec penaltu, naše prostorová převaha se stupňovala. V 75. minutě však po samostatném úniku přidali domácí druhý gól a v nastaveném čase přišla třetí pohroma. Soupeř většinou bránil, ale v rychlosti přechodu do útoku nám dával lekci. Jak řekl po utkání domácí moderátor, výsledek 3:0 je pro hosty krutý, ale takový je fotbal.

Pohár 23082023 Láz. Bělohrad - FK Jaroměř, 6.8.2022, foto: Václav Mlejnek Po vyřazení Spartaku Hajnice, vítěze okresního přeboru Trutnov, v předkole Poháru hejtmana KFS KHK 1:4 (0:1), čekal Áčko pohárový soupeř z krajského přeboru, TJ Lázně Bělohrad. Domácí vedli od 18. do 36. minuty, kdy na 1:1 srovnal Rind. Bělohrad se opět ujal vedení v 76. minutě. Až v nastavení, po rohovém kopu v 93. minutě, se k míči dostal Votrubec (na snímku vpravo), jeho hlavičku domácí gólman vyrazil, ale Votrubcova dorážka už prošla za gólmanova záda. Penaltový závěr rozhodl Červenka, který v páté sérii dohmátl na míč bělohradského Trunečka. Foto 5x: Václav Mlejnek

    Ve 4. kole k nám zavítal loňský vítěz přeboru ze Solnice. Před zraky 185 diváků se hrál velice atraktivní fotbal. V 27. minutě potvrdil Gorol vynikající kopací techniku a přesnou střelou dokončil akci Miloše Exnara. Nejlepší hráč hostů Vítek však dokázal únikem v 43. minutě a pohotovou hlavičkou v 55. minutě otočit výsledek. Za dvě minuty však proměnil Gorol penaltu, a i když oba celky mohly rozhodnout, na stavu 2:2 se už nic nezměnilo. V Náchodě se nám v utkání s lídrem tabulky dařilo hrát vyrovnanou partii a když minutu před koncem poločasu proměnil Gorol pokutový kop, odcházeli jsme do kabin spokojeni. V druhé části zůstával výsledek nezměněn až do 75. minuty, kdy se po odraženém míči objevil v trestném území domácí útočník až neskutečně osamocen a vyrovnal. V 87. minutě po centru z pravé strany otočil soupeř výsledek na konečných 2:1. Dá se říct, že se nám herně dařilo, ale před brankou jsme byli naprosto neškodní. V 6. kole k nám přijela Dobruška a bylo to velice zajímavé utkání. Na obou stranách přibývaly neproměněné šance, jaroměřský celek dvakrát nastřelil tyč, ale gól stále nepřicházel. V 60. minutě vytvořili hosté před naší brankou obrovský závar, který byl odvrácen s velkou dávkou štěstí. Oba brankáři předváděli vynikající postřeh, a tak nejdůležitější moment přišel až v 85. minutě, kdy střídající dorostenec Rezek přesnou střelou z hranice trestného území rozhodl o výsledku 1:0 pro domácí.

Jiří Rezek, foto: Václav Mlejnek Osmnáctiletý Jiří Rezek (v popředí s číslem 7), který rozhodl utkání mužů proti Dobrušce, vede ve své kategorii U-19 žebříček jaroměřských střelců, a v rámci kraje přezimuje s devíti brankami na osmé pozici. Foto je z listopadového zápasu staršího dorostu se spojeným týmem Dvora Králové a Bílé Třemešné.

    V Chlumci nad Cidlinou nás čekal zápas s favorizovaným B-mužstvem. Již od prvních minut se nám dařilo domácí hráče přehrávat. Ve 14. minutě Miloš Exnar z těžkého úhlu prostřelil domácího brankáře, ale to nebylo vše. V 25. a 41. minutě Votrubec a opět Miloš Exnar po nádherných kombinačních akcích zvýšili na rozdíl tří branek. V 52. minutě jsme nedali vyloženou šanci a to se mohlo stát osudným. Domácí hráči přidali na tempu a v 75. a 82. minutě snížili na rozdíl jednoho gólu. V infarktovém závěru se nám však výsledek 2:3 podařilo ubránit a odvézt si tak velice cenné tři body. V 8. kole jsme přivítali nového lídra tabulky Spartak Rychnov nad Kněžnou. Hosté jako jediní dosud neprohráli a skóre 18:4 nahánělo strach. Protože se souběžně hrálo první mistrovské hokejové utkání a přijela pouť, ohlásil moderátor Josef Dušek návštěvu pouhých 140 diváků. Bylo se však na co dívat. V 26. minutě potrestal Gorol soupeřův faul přesně zahraným trestným kopem a poslal nás do vedení. Drtivá většina času druhé poloviny se odehrála na polovině hostujícího celku, který však poctivě bránil a do šancí nás nepouštěl. Ojedinělé, ale nebezpečné protiútoky dokázal brankář Červenka likvidovat, a když v 86. minutě Votrubec přesnou střelou zvýšil na 2:0, bylo o porážce soupeře rozhodnuto. První říjnový den jsme zavítali do Červeného Kostelce. Začátek nám vyšel skvěle, když ve 4. minutě Matěj Exnar a v 10. minutě jeho bratr Miloš byli před brankou důrazní a zajistili dvougólové vedení. Domácí ve 14. minutě snížili, ale stále se nám dařilo dobře kombinovat. Mezi 20. a 45. minutou jsme třikrát běželi sami na brankáře, bohužel neúspěšně. Když ve 48. minutě přidal Rind další gól, nepochopitelně se nám přestalo herně dařit. Nedokázali jsme udržet míč ani několik vteřin a proto hrál jenom soupeř. Naštěstí měl špatnou mušku a tak až v nastavené 92. minutě snížil na konečných 2:3, což však naši radost z výhry nezkazilo.

Jakub Bajer, foto: Václav Mlejnek Na snímku z utkání s Červeným Kostelcem jedna z letošních posil týmu, obránce Jakub Bajer (červený dres v popředí).

    V 10. kole k nám zavítal druhý celek tabulky z Police nad Metují. Mužstvo, které má na tuto soutěž až neobvyklé množství cizinců, se ujalo vedení v 26. minutě po zbytečné penaltě. V nastavení první části však Votrubec pohotově hlavou vyrovnal. Hosté se opět v 55. minutě ujali vedení, ale v 82. minutě Miloš Exnar opět stav zápasu srovnal. Čtyři minuty před koncem však jinak skvěle chytající Červenka neudržel roztočený míč a tak velice atraktivní duel skončil v poměru 2:3. Je však třeba uznat, že herní projev soupeře měl divizní úroveň. V 11. kole jsme zajížděli do exdivizního Dvora Králové. Ve 22. minutě se před brankou domácích nejlépe zorientoval Votrubec a dostal nás do vedení. Ve druhé minutě nastaveného času prvního poločasu jsme přežili dvě šance soupeře a tak odcházeli do kabin spokojeni. Ve 48. minutě po české uličce Gorola přidal Častvaj druhý gól a vypadalo to na tři body. Domácí hráči však přidali na bojovnosti a byli stále nebezpečnější. Nejdříve v 64. minutě snížili a potom z jasného offside v 80. minutě vyrovnali. V 90. minutě byl ještě vyloučen Pohořálek, ale na stavu 2:2 se již nic nezměnilo. Ve 12. kole k nám přijel celek Hořic, kterému se letos vůbec nedaří. Hosté však hráli bez respektu a první poločas byli vyrovnaným soupeřem, když na gól Matěje Exnara v 19. minutě dokázali odpovědět v 40. minutě z penalty. Druhý poločas se nám dařilo soupeře kombinačně přehrávat. Po nezaviněném zranění dobře chytajícího hostujícího brankáře dostal příležitost náhradník, který si však musel připadat jako rybář. Třikrát lovil míč ze sítě v 59., 82. a 85. minutě po čistém hattricku Votrubce, a v poslední minutě zakončil kanonádu na výsledek 5:1 Kocourek. Diváci uvítali na několik posledních minut Daniela Valáška, který se vrátil po delším zranění.

Jan Bano, foto: Václav Mlejnek K osmifinále Poháru hejtmana cestovala Jaroměř do Hořic, které porazila 0:1. Postupujícího do jarních kol určil ve 45. minutě gólem do šatny Jan Bano (na snímku v utkání s FK Náchod).

    V Lázních Bělohrad se už ve 13. minutě po hezké akci z levého křídla prosadil důrazný Votrubec. Domácí se dostávali před naší branku ojediněle, ale vždy to bylo nebezpečné. Obě nabídnuté šance v 24. a 39. minutě proměnili a získali vedení. V 69. minutě se však Častvaj otočkou uvolnil a vyrovnal. Posledních dvacet minut se naše převaha stupňovala, vytvořili jsme si několik vyložených příležitostí, které se však nepodařilo proměnit a tak s výsledkem 2:2 byli určitě více spokojeni lázenští hráči. Na domácí derby s Českou Skalicí přišlo 204 platících diváků, kteří viděli již v 5. minutě další ze série zbytečných faulů hráčů Jaroměře v trestném území. Hosté se gólem z penalty uklidnili a do poločasu poctivě bránili náskok. V druhé části již šance domácích tolik nepřibývaly a hosté z bleskových útoků ukázali, že mají střelecký den. Územní převaha domácích k ničemu nevedla, a tak si soupeř góly v 58., 68. a 87. minutě zapsal přesvědčivou výhru 0:4. Je však třeba smeknout před mimořádným nasazením a skvělým taktickým výkonem hostujícího celku! V posledním utkání jsme zavítali do Týniště nad Orlicí. Domácí se ujali v 38. minutě vedení, ale když se nám podařilo v první minutě po přestávce vyrovnat, mohli jsme po další vyložené šanci otočit výsledek. To se však nezdařilo a domácí nás tvrdě ztrestali mezi 81. a 88. minutou, kdy třikrát udeřili a vyhráli 4:1. Konec podzimní sezóny se vůbec nevydařil, snad to bude v jarní části lepší.

tým mužů, foto: Václav Mlejnek Týmová fotka ze srpna 2023.

    Na závěr statistika: 8. místo, zisk 22 bodů ( 6-4-5), skóre 26:27. Z toho doma 14 bodů (4-2-2), skóre 14:10, venku 8 bodů (2-2-3), skóre 12:17. Střelci branek: Votrubec 10, Gorol a Miloš Exnar 4, Častvaj a Matěj Exnar 2, Valášek, Rezek, Rind a Kocourek 1.

    S umístěním trenér Miloš Exnar jistě spokojen nebude, střed tabulky je málo. Navíc nás v jarní části čeká náročný program, protože se nám daří postupovat v poháru. Ještě je třeba dodat, že nově složené B-mužstvo dospělých obsadilo v okresním přeboru velice pěkné 2. místo se ziskem 27 bodů, když na vedoucí Provodov (který v Jaroměři prohrál 4:1) ztrácí pět bodů. Trenéři Jiří Poděbradský s Martinem Michálkem však nepatří k těm, co by se s tímto umístěním spokojili a tak se můžeme těšit na zajímavé jaro. Všem příznivcům FK Jaroměř je třeba poděkovat za podporu a jaroměřským mužstvům popřát hodně bodů v rozhodující jarní části krajského i okresního přeboru!

Miroslav Martinovský V Jaroměři 12.11.2023

Friday the 3rd.
Template © socoolapps | free themes - All rights reserved.