Miroslav Martinovský zhodnotil podzim 2015

Divizní výuka fotbalistů

Po několika letech umístění na předních místech tabulky to muselo přijít. Fotbalisté FK Jaroměř jako nováček Divize C skončili po podzimní části sezóny 2015/16 na předposledním patnáctém místě.

Nedá se ale mluvit o zklamání, protože každý soudný člověk musel podobný vývoj očekávat. I když hráči odváděli poctivé výkony, byla kvalita soupeřů většinou nad naše síly.

Zahájili jsme v Kutné Hoře a hned zaplatili nováčkovskou daň. Soupeř nám dal tři rychlé góly a i když utkání bylo potom až do konce vyrovnané, skončilo výhrou domácích v poměru 3:1. Ve druhém kole nás čekal doma Letohrad a podařilo se nám získat vedení kuriózním gólem brankáře Ondráčka. V zajímavém, zcela vyrovnaném utkání soupeř otočil na konečných 1:2 a každý jistě cítil, že to byla porážka z kategorie zbytečných. Gólových příležitostí jsme určitě méně neměli. V Ústí nad Orlicí se podařilo uhrát bezbrankový poločas. V druhé polovině však soupeř ukázal kvalitu a protože jsme byli neškodní, výsledek 2:0 pro domácí odpovídal předvedené hře. Ve čtvrtém kole jsme získali doma první body s Admirou Praha za výsledek 1:1 a výhru po penaltovém rozstřelu. V první části se nám dařilo, což vedlo k zaslouženému vedení. Druhý poločas nás však soupeř zatlačil do obrany a téměř nám míč nepůjčil. Proto se jedná o dva zlaté, hodně vydřené body .

Ve Dvoře Králové se našim hráčům po velice dobrém výkonu a výsledku 2:2 podařilo také vyhrát rozstřelem ze značky pokutových kopů. Přitom jsme oba góly dostali z penalt, z nichž druhá těsně před koncem byla evidentně vymyšlená. V Suchdolu připomínal náš herní projev Inter Milán v době největší slávy. Přestože jsme po proměněné penaltě rychle prohrávali, jistá obrana a bleskové protiútoky znamenaly překvapivou, ale zaslouženou výhru 3:1. Perfektní divizní výkon! V domácím prostředí v souboji s Vysokým Mýtem svítil na ukazateli skóre výsledek 2:0 ještě deset minut před koncem zápasu. Mnoho střídání v samotném závěru přineslo do mužstva fyzické síly, ale kvalita klesla tak silně, že soupeř bez větších problémů otočil na konečných 2:3. Velká škoda ztracených bodů!


FK Jaroměř - SK Vysoké Mýto, 20.9.2015, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - SK Vysoké Mýto, 20.9.2015.

Potom nás čekala dvě utkání s největšími favority. Na Olympii Hradec Králové i doma se Živanicemi byla zapsána shodná porážka 0:4. Soupeři byli viditelně nad naše síly, i když Živanicím jsme před rekordní návštěvou 503 platících diváků dokázali vzdorovat více než poločas. V Litolu (hřiště Lysá nad Labem) se nám dařilo přehrávat domácí hráče, ale několik vyložených šancí zůstalo nevyužito. Hostitelé se potom vzchopili a protože v koncovce byli důraznější, vyhráli 2:0. Bohužel, fotbalovější, ale tentokrát méně bojovné mužstvo odjelo bez bodů. Doma jsme s Jabloncem nad Jizerou předváděli čtvrt hodiny fotbal snů. Dvě vyložené šance ani pokutový kop však vedení nezajistily. Soupeř opět tvrdě trestal a po vyrovnané hře si odvezl výhru 0:2.

V Trutnově jsme dokázali být favorizovaným domácím 65 minut vyrovnaným soupeřem a stále hrozili vyrovnáním. Po dvou obdržených slepených gólech však už šlo jen o výši skóre, které se zastavilo na výsledku 4:0. V domácím utkání s Novým Borem nám v první části ujel vlak. Soupeř byl ve všem lepší a jeho vedení o dva góly odpovídalo průběhu. Po změně stran jsme se silně zlepšili. Deprimujících 21 gólů soupeře v řadě přerušil Kilevník snížením na 1:2, ale k vyrovnání chybělo potřebné štěstí. Tak rozdílný výkon mezi prvním a druhým poločasem se vidí málokdy! V Turnově-Pěnčíně se podařilo po statečném výkonu remizovat 0:0. V penaltách byli lepší domácí hráči, kteří získali bod navíc. Druhý poločas jsme hráli půl hodiny v deseti lidech (vyloučení za druhou žlutou kartu po ruce na polovině soupeře!) a tak nás čekali těžké chvíle při tlaku soupeře. Přecházeli jsme však do velice nebezpečných protiútoků, při nichž bylo ke třem bodům hodně blízko. Po tak kvalitní hře je bod málo! V závěrečném kole podzimní části jsme hostili poslední celek Semil. V bojovném utkání se nám podařilo uhrát zásluhou náporu v závěrečných minutách a skvěle chytajícího brankáře Ondráčka nerozhodný výsledek 2:2. Bod navíc si po penaltovém rozstřelu odvezl zaslouženě soupeř. Dle hostujících diváků nastoupilo jejich mužstvo v nejlepší sestavě, zatímco v minulém kole hrálo s několika dorostenci. Zřejmě proto mají Semily tak rozdílné výsledky.


FK Jaroměř - TJ Sokol Živanice, 4.10.2015, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - TJ Sokol Živanice, 4.10.2015.

Po podzimní části obsadili fotbalisté FK Jaroměř 15. místo se ziskem 9 bodů při skóre 13:34. Z toho v domácím prostředí 3 body, skóre 7:16 a venku 6 bodů, skóre 6:18. První poločas poměr branek 5:14 a druhý 8:20. Střelci branek: Škoda a Kilevník 3, Exnar 2, Ondráček, Svoboda, Čenovský Častvaj a Vladeka 1. Před trenérem Milošem Exnarem stojí nelehký úkol pokusit se s mužstvem o zázrak a divizi zachránit. Snad největší rozdíl při srovnání s ostatními celky byl ve startu na míč a v rychlém založení protiútoku. Je třeba neotálet, ale po zisku míče co nejrychleji přejít do útoku, což obvykle vede k nadějnému přečíslení obrany. Soupeři nám bleskový přechod ukazovali velice často.

B-mužstvu FK Jaroměř se podařil husarský kousek, když v okresním přeboru vyhrálo všech 13 utkání! Maximální zisk 39 bodů při skóre 60:18 je do jarní části velice nadějný. Náskok 11 bodů na druhý celek by měl být dostačující, ale musí se počítat s tím, že nějaké bodové ztráty přijdou a proto je třeba hrát stále se stejným nasazením. Mužstvu se třikrát podařilo„otočit“ průběh utkání, ve kterém prohrávalo o dvě branky. Bengo je sestaveno z mladých, nadějných hráčů až po nestárnoucího, stále tvořivého Jana Beneše. Hlavním úkolem trenéra Tomáše Palečka bude přesvědčit hráče, aby v jarní části nikoho nepodcenili. Návrat do 1.B třídy je na dosah!


FK Jaroměř B - Sokol Hejtmánkovice, 7.11.2015, 4.10.2015, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř B - Sokol Hejtmánkovice, 7.11.2015. Foto: 3x Václav Mlejnek.

Celkově se dá říct, že A-mužstvo nezklamalo, ale zůstalo mírně za očekáváním a B-mužstvo excelovalo. V jarní části mají oba celky o co bojovat, a tak je třeba jim popřát hodně bodů, a divákům, kteří chodili v hojném počtu, co největší potěšení ze hry!

Miroslav Martinovský
V Jaroměři 16.11.2015

Napsáno pro Jaroměřský a josefovský zpravodaj.

Thursday the 2nd.
Template © socoolapps | free drupal themes - All rights reserved.