Miroslav Martinovský zhodnotil jaro 2017

Dramatické fotbalové jaro

Konec dobrý, všechno dobré! Tak by se dal charakterizovat závěr jarní části krajského přeboru dospělých mužstva FK Jaroměř pro sezónu 2016-2017. Těžkou situaci s hrozícím sestupem jsme nakonec zvládli, což je ze všeho nejdůležitější.

Zahájili jsme v Dobrušce a první poločas vypadal dobře. Bano dal hezký gól a vše nasvědčovalo tomu, že si odvezeme tři body. Druhá část se však vůbec nevydařila. I když si hráči domácího celku žádné vyložené šance nevypracovali, pomohli jsme jim dvěma polovlastními góly k výhře 2:1. Potom k nám přijel posílený Provodov. V deštivém počasí byli první poločas hosté lepší a zaslouženě se ujali vedení. Druhá část se hrála většinou na polovině soupeře a i přes neproměněnou penaltu se nám podařilo vyrovnat. Krátce před koncem utkání však došlo k zbytečnému faulu a po trestném kopu si hosté odvezli výhru 1:2. V Kostelci nad Orlicí byl sehrán vyrovnaný zápas s velkými nadějemi na bodový zisk. Před brankou však byli domácí důraznější a při našem závěrečném tlaku z rychlého protiútoku potvrdili v poslední minutě výhru 2:0.


FK Jaroměř - Sokol Provodov, 19.3.2017, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - Sokol Provodov, 19.3.2017.

V dalším kole se nám v domácím prostředí nepodařilo vstřelit Hořicím gól, přestože naše územní převaha byla místy drtivá. Hosté využili jedinou šanci a pozornou obranou si odvezli výhru 0:1. Po tomto utkání převzal mužstvo „staronový“ trenér Miloš Exnar. V Červeném Kostelci se nám dařilo s favoritem držet krok celé utkání. Domácí měli převahu, ale naše protiútoky byly stále nebezpečnější. Několik minut před koncem byl vyloučen hráč soupeře a tak naděje na výhru ještě vzrostla. Poslední možnost však v 90. minutě využili domácí hráči a vyhráli 1:0. S třemi podzimními porážkami to bylo osmé utkání bez jediného bodu v řadě a tak i největší optimisté museli připustit, že nás čeká tuhý boj o záchranu. V domácím utkání s Novým Městem jsme se uklidnili krásným gólem Kilevníka. Po dlouhé době proběhl celý zápas v naší režii a výsledek 3:1 po výborné hře byl zcela zasloužený. Konečně bodový zisk!


FK Jaroměř - Jiskra Hořice, 2.4.2017, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - Jiskra Hořice, 2.4.2017.

V 22. kole měla domácí Slavia Hradec Králové územní převahu, ale vyložené šance si vypracovávala Jaroměř, bohužel bez úspěšného zakončení. Druhý poločas už hrála jenom Slavia a gólem z trestného kopu rozhodla o výsledku 1:0. Potom k nám přijel silný celek RMSK Cidlina. Soupeře jsme se nezalekli a byli půl hodiny lepším mužstvem. Hosté však postupně „přidávali plyn“ a tak se výsledek 1:1 podařilo udržet s vypětím všech sil. V penaltovém rozstřelu byl úspěšnější favorit utkání. V Rychnově nad Kněžnou se nám zřejmě podařilo předvést nejkvalitnější hru jarní části po celý průběh utkání. Proti celku z horní poloviny tabulky jsme si vypracovali více gólových příležitostí a při výsledku 1:1 byla naše výhra po penaltách naprosto zasloužená. Byly to však jediné jarní body, získané na půdě soupeře.


FK Jaroměř - RMSK Cidlina, 30.4.2017, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - RMSK Cidlina, 30.4.2017.

V 25. kole jsme přivítali SK Jičín. Hosté reprezentovali přední místo tabulky nepřesvědčivě, protože nic netvořili a čekali na chyby. Když už se zdálo, že si zaslouženě necháme všechny body doma, tak v poslední minutě přišlo po trestném kopu a následné „dorážce“ vyrovnání na 2:2. Při penaltovém rozstřelu bylo zklamání znát a tak se tentokrát potvrdila slova Tomáše Pospíchala, že fotbal nemá logiku. V Broumově dali domácí z prvního útoku gól a to se projevilo v průběhu utkání rozhodujícím způsobem. Srovnání mužstev, bojujících o záchranu, dopadlo jednoznačně v náš neprospěch. Domácí hráči prokázali větší vůlí po vítězství a vyhráli 3:1. V domácím utkání s Lázněmi Bělohrad se nám v první půli podařilo z několika šancí vstřelit jediný gól a tak se šlo do druhé části s obavou o výsledek. Po rychlém druhém gólu a otevření hry ze strany hostů však nastala „velkovýroba“ brankových příležitostí a proto výsledek 4:0 můžeme považovat za milosrdný. Dle moderátora Josefa Duška přišlo 161 platících, tentokrát jistě spokojených diváků.


FK Jaroměř - SK Jičín, 14.5.2017, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - SK Jičín, 14.5.2017.

V Libčanech jsme zahájili již v 9. minutě dalším z mnoha „polovlastních“ gólů. Při druhém obránci evidentně zaspali a bylo po utkání. Druhý poločas se nám dařilo vypracovat si vyložené šance, ale výsledek 3:0 ukazuje, že jsme byli neškodní.V předposledním kole se nám podařilo vysoko přehrát Vysokou nad Labem. V prvních minutách lovil brankář soupeře dvakrát míč ze sítě a do konce poločasu si to ještě zopakoval. V druhé části jsme hru kontrolovali, na obou stranách padlo po jednom gólu a tak se zrodil nečekaný výsledek 5:1. Získané body nás definitivně zbavili starostí o sestup. Navíc 178 platících diváků sledovalo poločas z říše snů. V posledním kole jsme zajížděli do Chlumce, kde se nám ve 12. minutě podařilo vstřelit branku. Domácí hráči však třemi góly otočili vývoj utkání již do poločasu. V druhé části byly zajímavé dva momenty: netrefili jsme opuštěnou branku a soupeř hezkým gólem hlavou upravil na konečných 4:1.


FK Jaroměř - FK Chlumec nad Cidlinou, 15.6.2017, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - FK Chlumec nad Cidlinou, 15.6.2017.

Celkově jsme získali 34 bodů (8-4-2-16) při skóre 52:51, což stačilo na 13. místo tabulky. Doma zisk 22 bodů, skóre 35:22. Venku 12 bodů, skóre 17:29. První poločas 24:23, druhý 28:28.

Tentokrát jsme zaznamenali velké množství střelců branek: 11-Čenovský a Korenčík, 6-Bano, 5-Kilevník, 4-Müller, 3-Petráček, 2-Michálek, Vladeka, Ponikelský, 1-Klouček, Knap, Horák, Böhm, Holub a Vondrouš.

Zbývá jen dodat, že jarní část se nevydařila, ale důležité je to, že se podařilo krajský přebor udržet i pro příští sezónu. Téměř každé mužstvo mělo v sestavě hráče, kteří podávali stabilně nadprůměrné výkony. Bohužel, náš celek takové hráče neměl. Je třeba se z neúspěšné jarní části poučit. Krajský přebor nehraje každé město a pro Jaroměř je v současné době ideální soutěží.

B-mužstvo muselo pro malý zájem hráčů I.B třídu po podzimní části ukončit. To je jistě nepříjemné konstatování, protože příležitost dostávali především mladí, nadějní hráči. V mládežnických soutěžích se však dařilo a 3. místo starších dorostenců ve VČ přeboru (mezikrajský přebor Hradec Králové a Pardubice) je skvělým úspěchem. Podzimní část se rychle přiblíží a větší naději na úspěch budou mít mužstva, která nebudou v létě zahálet!

Miroslav Martinovský
V Jaroměři 16.6.2017

Napsáno pro Jaroměřský a josefovský zpravodaj.


FK Jaroměř, 11.6.2017, foto: Václav Mlejnek, horní řada zleva: trenér Miloš Exnar, asistent Daniel Svoboda, Martin Knap, Jakub Balcirák, Matěj Petráček, Filip Korenčík, Pavel Heidler, Martin Michálek, Martin Kilevník, asistent Evžen Zvolánek, vedoucí mužstva Jan Ruprich, dolní řada zleva: Lukáš Müller, Jan Holub, Martin Čenovský, Milan Ponikelský, brankář Michal Ondráček, brankář Filip Krám, Ondřej Častvaj, Filip Vondrouš, Adam Horák muži FK Jaroměř, 11.6.2017, horní řada zleva: trenér Miloš Exnar, asistent Daniel Svoboda, Martin Knap, Jakub Balcirák, Matěj Petráček, Filip Korenčík, Pavel Heidler, Martin Michálek, Martin Kilevník, asistent Evžen Zvolánek, vedoucí mužstva Jan Ruprich, dolní řada zleva: Lukáš Müller, Jan Holub, Martin Čenovský, Milan Ponikelský, brankář Michal Ondráček, brankář Filip Krám, Ondřej Častvaj, Filip Vondrouš, Adam Horák, foto 4x: Václav Mlejnek.

Saturday the 20th.
Template © socoolapps | free wordpress templates - All rights reserved.