Miroslav Martinovský shrnul podzim 2021

Famózní podzim fotbalistů

    Tak jsme se krajského přeboru dospělých dočkali až nečekaně rychle! Po odřeknutí účasti Olympie Hradec Králové bylo vedoucí postavení FK Jaroměř v nedohrané I. A třídě odměněno vysněným postupem.

    Úvodní zápas nás čekal v sobotu 31.7.2021 v Jičíně. Po opatrném začátku z obou stran udeřil v 18. minutě Gorol a jak se později ukázalo, byl to rozhodující moment zahajovacího duelu. Druhý poločas měli domácí územní převahu, ale brankář Červenka branku uzamkl. Z rychlých protiútoků měl více šancí náš celek a proto je výsledek 0:1 zasloužený. V domácím utkání s Hořicemi měla Jaroměř před slušnou návštěvou 362 diváků stálou převahu. Hosté měli problémy se sestavou a tak se soustředili na obranu. Utkání rozhodl v poslední minutě prvního poločasu opět Gorol, jehož nechytatelná střela se odrazila od tyče do sítě. V druhé části se nám podařilo vytvořit několik gólových příležitostí, ale výsledek 1:0 zůstal nezměněn. Ve 3. kole se náš celek představil na hřišti lídra tabulky, mužstva Slavia Hradec Králové. Domácí hráči útočili více, ale z první vážnější akce udeřil v 15. minutě hlavou Votrubec. Po přestávce Slavia stupňovala tlak a vyrovnala. V 79. minutě však Petráček, který byl na hřišti pouhých šest minut, naběhl na centrovaný míč a nekompromisně zavěsil. V posledních minutách jsme do otevřené obrany běželi dvakrát sami na branku, ale bez gólového efektu. Zasloužená výhra 1:2 po skvělém taktickém výkonu nás posunula na 2. místo tabulky!

Lukáš Červenka, foto: Václav Mlejnek Brankář Lukáš Červenka si už po třech úvodních zápasech zapsal do statistik dvakrát nulu. S pěti vychytanými nulami přezimuje v tabulce čistých kont na sdíleném prvním místě.

    V dalším kole zavítal do Jaroměře před zraky 402 diváků nový lídr Cidlina Nový Bydžov a tak šlo o souboj dvou dosud nejlepších celků. V 21. minutě dal Kocourek vedoucí gól domácích, když míč nečekaně proklouzl mezi nohama hostujícího brankáře. Celý poločas jsme byli jasně lepším celkem. Hned na začátku druhé části však hosté využili naši riskantní rozehrávku dozadu a snadno vyrovnali. V 79. minutě přišel rozhodující okamžik, když hráči Cidliny po rohovém kopu otočili výsledek na 1:2. Je však třeba říct, že po vyrovnávacím gólu byli lepším mužstvem. V Libčanech tradičně prohráváme a tak jsme to chtěli změnit. Střelecký den měl Kocourek, který nedal v 34. a 48. minutě domácímu brankáři šanci. A když Votrubec přidal v 60. minutě třetí gól, bylo rozhodnuto. Posledních deset minut jsme si zkomplikovali zbytečným faulem, ale protože brankář Červenka penaltu chytil, zrodil se nečekaný výsledek 0:3. V 6. kole zavítal do Jaroměře celek Dobrušky. Hosté překvapili skvělým startem na míč, byli lepším mužstvem, ale do přestávky žádný gól nepadl. Druhá část už byla v režii Jaroměře, když o výsledku 2:0 rozhodli v 61. minutě důrazný Votrubec a v 86. minutě z rychlého protiútoku Miloš Exnar. Na oba góly nahrál s velkým nasazením hrající Kocourek.

Zdeněk Kocourek, foto: Václav Mlejnek Na momentce z utkání ve Vysoké nad Labem je v červenobílém jaroměřském dresu Zdeněk Kocourek, s osmi brankami nejlepší klubový střelec podzimu.

    Ve Vysoké nad Labem měli domácí hráči první poločas více gólových šancí, ale rozhodující okamžik utkání přišel těsně před přestávkou, kdy jaroměřský brankář Červenka skvělým zákrokem „zlikvidoval“ pokutový kop. Ve druhé části se v 50. minutě Votrubec otočkou uvolnil a nedal domácímu brankáři šanci zasáhnout. V 80. minutě Miloš Exnar táhlou střelou z rohu trestného území zvýšil a zdálo se být rozhodnuto. Hostitelé však za dvě minuty snížili, čímž se postarali o dramatický závěr. Dvě minuty před koncem však potvrdil Miloš Exnar svůj střelecký den a upravil na konečných 1:3. V domácím utkání s Kostelcem nad Orlicí jsme byli favority, protože tabulkový rozdíl činil deset bodů. Mimořádný výkon hostujícího brankáře Matouška, který při několika našich vyložených šancích skvěle zasáhl, však rozhodl o první remíze jaroměřského celku a to v poměru 0:0. Protože penalty většinou umíme a brankář Červenka se stává penaltovým specialistou, připsali jsme si v rozstřelu bod navíc. V Chlumci nad Cidlinou jsme se utkali s domácím B-mužstvem. V první části měli blíž k vedení domácí, ale žádný gól nepadl. Hned po přestávce jsme však ve 49. minutě dostali gól ze dvou metrů, což nešlo nedat. V dalších sedmi minutách se nám však podařilo běžet dvakrát na samotného brankáře, bohužel scházela šikovnost. V 66. a 80. minutě využili domácí hráči našich hrubých chyb v obraně, zvýšili na 3:0 a potom už jsme se těšili na konec utkání.

Jiří Souček, foto: Václav Mlejnek Příprava hráčů se na podzim rozšířila o kondiční tréninky pod vedením Jiřího Součka.

    V předehrávaném 15. kole k nám na státní svátek v úterý 28.října přijelo Vrchlabí. První poločas jsme si vytvořili čtyři vyložené šance, ale proměnili v 19. minutě jedinou. Hosté v 58. minutě vyrovnali, naštěstí však za dvě minuty potvrdil Petráček druhou brankou svůj střelecký den. Výhru pečetil v poslední minutě Miloš Exnar. Na výsledku 3:1 měl lví podíl Pohořálek skvělými přihrávkami na druhý a třetí gól. V 10. kole jsme zajížděli do Rtyně v Podkrkonoší, kde má dočasný domov Červený Kostelec. Na hřišti, připomínající polovinu válce, „přehlavičkoval“ v 5. minutě Valášek domácího obránce, ale již v 14. minutě bylo vyrovnáno. V dalším průběhu jsme měli velkou herní převahu, bohužel bez gólového efektu. Několik vteřin před koncem utkání však Votrubec opět hlavou rozhodl o výsledku 1:2 pro Jaroměř. Po herní stránce pod Jestřebími horami divizní výkon! V dalším kole jsme hostili Třebeš. První poločas se nám dařilo kombinačně a již v 7. minutě využil Votrubec chybu při rozehrávce hostů k vedení. Za sedm minut přidal druhý gól Miloš Exnar a vypadalo to na hladkou výhru. Potom však hosté po našem zbytečném faulu (míč už byl odehrán) z penalty snížili. Přesto se nám dařilo vytvářet další šance, ale bez využití. Na druhý poločas vystřídali hosté tři hráče a byli lepším celkem. Vyrovnat se jim však nepodařilo a tak výsledek 2:1 za krásného počasí před zraky pouhých 134 diváků zůstal nezměněn.

Artur Musil, foto: Václav Mlejnek Během podzimu si start v krajském přeboru zkusilo i několik dorostenců. Artur Musil (na snímku), Tomáš Pásler a Matyáš Kordina.

    V Černilově domácí hráči vůbec nepřipomínali poslední celek tabulky. Bojovali jako lvi a favorizovaným hráčům Jaroměře nic nedarovali. Na výhru 0:2 se třetí celek tabulky až nečekaně hodně nadřel. Skvělý den měl Kocourek, který ke gólům hlavou v 26. a 84. minutě ještě dvakrát nastřelil tyč soupeřovy branky. Doma jsme s Rychnovem nad Kněžnou sehráli vyrovnaný první poločas s šancemi na obou stranách. Jediným úspěšným střelcem byl v 26. minutě Kocourek, který dorazil střelu Votrubce. Druhou část jsme zahájili čtvrthodinovým náporem, ale pojišťovací gól nepadl. V 58. minutě pak hosté po kopu z rohu vyrovnali a dá se říct, že výsledek 1:1 ubránili. V penaltovém rozstřelu byli úspěšnější hráči soupeře, kteří po utkání odnesli svého brankáře ze hřiště na ramenou. V Polici nad Metují jsme si v prvních minutách utkání zřejmě neuvědomili, že už nejsme v kabině, ale na hřišti. Za pouhých 25 minut se rozvlnila síť za naším brankářem třikrát a mohlo to být ještě horší. Potom Kocourek v 31. a 50. minutě snížil na rozdíl jedné branky a zdálo se, že se nadechujeme k náporu. Domácí hráči však pokračovali v rychlých přechodech do útoku, při kterých nás často dostávali do role přihlížejících a vyhráli přesvědčivě 5:2.

Miloš Baudyš, foto: Václav Mlejnek Klub připravil na každý domácí zápas bezplatný informační letáček pro návštěvníky. Pořadatel Miloš Baudyš v roli kolportéra.

    V posledním, předehrávaném utkání 16.kola k nám přijel celek Jičína místo 7.11.2021 až o týden později, protože bojoval s covidem. V první části stříleli jen domácí, když v 30. minutě proměnil Votrubec penaltu a těsně před přestávkou vsítil druhý gól Gorol. Druhý poločas zahájil soupeř velkým náporem a zaslouženě v 60. minutě snížil. Po krásné akci na jeden dotek však Miloš Exnar hokejovým „blafákem“ zvýšil na rozdíl dvou gólů a protože hosté měli při svých šancích vychýlenou mušku, zůstal výsledek 3:1 nezměněn.

Jiří Poděbradský, foto: Václav Mlejnek Neformálním nejlepším hráčem posledního utkání s Jičínem byl hlasem tribuny zvolen Jiří Poděbradský (na snímku vpravo), za příkladnou touhu vyhrát, neúnavnost, intuici, a díky tomu i nevídanou úspěšnost v obranných zákrocích. Foto 6x: Václav Mlejnek

    Na závěr statistika. Třetí místo se ziskem 36 bodů (11-1-1-3) skóre 28:17, z toho doma 18 bodů (5-1-1-1), skóre 13:6. Venku také 18 bodů (6-0-0-2), skóre 15:11. Střelci branek: Kocourek 8, Votrubec 7, Exnar Mi. 6, Petráček a Gorol 3, Valášek 1.

    Upřímně řečeno - většina příznivců FK Jaroměř očekávala boj o záchranu. Umístění na „bronzovém“ stupínku snad nečekal od nováčka krajského přeboru nikdo. S dostatkem bodů můžeme na jaře předvádět fotbal bez obav o zachování nejvyšší krajské soutěže. Proto máme všechny předpoklady bavit diváky nejméně tak pohlednou hrou, jakou jsme předváděli v podzimní části. Všem hráčům i trenéru Miloši Exnarovi patří dík za skvělou reprezentaci Jaroměře!

Miroslav Martinovský V Jaroměři 14.11.2021

Wednesday the 24th.
Template © socoolapps | free joomla templates - All rights reserved.