Miroslav Martinovský zhodnotil jaro 2016

Fotbalový sestup i návrat

Přišli, uviděli, nezvítězili! Tak by se dalo parafrázovat vystoupení fotbalistů FK Jaroměř v Divizi C pro sezónu 2015-2016.

První jarní utkání jsme hráli doma s Kutnou Horou 13.3.2016 a třináctka nám štěstí nepřinesla. V zajímavém střetnutí bylo na obou stranách pět gólových šancí, ale vše rozhodla 12. minuta, kdy soupeř vstřelil jediný gól a odvezl si výhru 0:1. Na hřišti Letohradu to byl z naší strany ustrašený výkon. Chvílemi to vypadalo, jako by se naši hráči s porážkou 0:4 předem smířili. V domácím utkání s celkem Ústí nad Orlicí jsme ukázali bojovné srdce. Hosté byli dlouho lepším celkem a ujali se po zásluze vedení. Poslední čtvrthodina však jasně patřila Jaroměři, což vedlo k nečekané, ale zasloužené výhře 3:1. Na hřišti Admiry Praha se dal jistě uhrát lepší výsledek, než porážka 1:4. Bylo to typické utkání, kdy „každý chvilku tahal pilku“. Hrubých chyb však bylo z naší strany podstatně více a to se samozřejmě na výsledku projevilo.


FK Jaroměř - SK Vysoké Mýto, 20.9.2015, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - Dvůr Králové, 10.4.2016, foto: Václav Mlejnek.

V domácím prostředí jsme s Dvorem Králové sehráli snad nejhorší utkání za posledních pět let. Hosté procházeli naší obranou jako nůž máslem a protože dokázali nabídnuté šance proměňovat, zrodil se debakl 0:6. Většina lidí z nádherné návštěvy 468 platících diváků byla hodně zklamaná. Opět doma jsme změřili síly se Suchdolem. Tentokrát náš celek herně nepropadl a postaral se o atraktivní zápas. Bohužel s konečným výsledkem 2:4 pro hosty. Potom jsme zajížděli do Vysokého Mýta, které nám v podzimní části „ukradlo“ body v závěru zápasu. Hráči Jaroměře podali skvělý taktický výkon a po devadesáti minutách uhráli remízu 1:1. Největším zážitkem bylo suverénní proměnění všech pěti pokutových kopů při závěrečném rozstřelu, kdy si domácí brankář musel připadat zbytečný. Nečekané dva body s čtvrtým celkem tabulky! S divizním lídrem Olympií Hradec Králové se nám v domácím prostředí povedl začátek, bohužel bez gólového vyjádření. Potom převzal trvalou iniciativu soupeř, který měl v sestavě několik exligových hráčů a tak se porážka 0:2 dá hodnotit jako slušný výsledek.

V Živanicích to nebylo tak jednostranné, jak se očekávalo.Z přísně nařízené penalty jsme brzy prohrávali, ale velkovýroba gólových šancí ze strany domácích se nekonala. Hladká porážka 0:3 byla možná zbytečná. Herní projev soupeře byl při srovnání s lídrem tabulky v minulém kole o poznání slabší. Protože Litol ze soutěže odstoupil, byli jsme v dalším kole o tohoto soupeře v domácím prostředí ochuzeni. V Jablonci nad Jizerou byla naděje na bodový zisk, přestože jsme brzy prohrávali o dva góly. Po snížení byli hráči FK Jaroměř chvílemi lepším celkem, ale pět minut před koncem přišlo definitivní rozhodnutí o výsledku 3:1 pro domácí, za které hrál syn nejvyššího fotbalového funkcionáře Pelty. V 27. kole k nám přijel MFK Trutnov pro přesvědčivou výhru 0:4. Zpočátku jsme neproměnili dvě gólové šance, ale potom nás soupeř přehrával. Paradoxně však skóroval vždy v době, kdy ztrácel převahu.

V Novém Boru byli domácí hráči jasně lepší , přesto to dlouho vypadalo na slušný výsledek. V závěrečné čtvrthodině jsme se však „sesypali“ a utrpěli tenisovou porážku 1:6. V posledním domácím utkání s FK Turnov byli úspěšnější hosté. I přes porážku 1:3 se však naši hráči rozloučili s věrnými diváky solidní hrou. Dle moderátora Josefa Duška jich přišlo 159. Při vyrovnané hře byly rozhodujícím faktorem rychlé přechody do útoku. Po utkání se rozloučil před tribunou s diváky odcházející trenér Miloš Exnar a za hráče poděkoval za přízeň Martin Škoda. Naše divizní účinkování bylo zakončeno v Semilech, které prakticky celou soutěž neopustily poslední místo. První poločas jsme byli lepší, ale gól padl na obou stranách. Do druhé části nastoupili domácí hráči s vysokým nasazením, hráli jako o život a zaslouženě vyhráli 3:1.

Náš zisk 14 bodů (2-3-2-21) při skóre 24:77 stačil na 14. místo tabulky. Z toho jsme doma uhráli 6 bodů (skóre 13:37) a venku 8 bodů (skóre 11:40). První poločas skóre 10:36, druhý 14:41.

Střelci branek: Škoda 5, Kilevník a Častvaj 3, Exnar, Matějka, Ruml a Holub 2, Čenovský, Ondráček, Svoboda, Vladeka a Horák 1.

B-mužstvo FK Jaroměř vyhrálo okresní přebor se ziskem 68 bodů a neuvěřitelným poměrem branek 112:40 (což je za 26 kol průměr 4,3 vstřelených gólů na zápas!). Hráči i trenér Tomáš Paleček prokázali velkou touhu po návratu do I.B. třídy. Náskok 13 bodů před druhým celkem tabulky ukazuje na přesvědčivé prvenství „Benga“. O nevídanou kanonádu se postaralo především trio Vít, Böhm a Seifert. Gratulace k rychlému návratu do fotbalu na krajské úrovni!

Co dodat k oběma celkům na závěr? Divizní A-mužstvo bojovalo, ale většina soupeřů byla nad jeho síly. Získané zkušeností s lepšími celky však může uplatnit v krajském přeboru, kde jistě nepůjde o procházku růžovým sadem. Na divizi snad nebudeme čekat dalších 42 let. B-mužstvo si už jednou vyzkoušelo, jak malý krůček může oddělit úspěch od neúspěchu a proto by mělo bojovat od první minuty. Oba celky čeká těžká sezóna a je třeba připomenout, že štěstí přeje připraveným!

Miroslav Martinovský
V Jaroměři 20.6.2016

Napsáno pro Jaroměřský a josefovský zpravodaj.

Friday the 19th.
Template © socoolapps | free drupal themes - All rights reserved.