Rozhovor s předsedou fotbalového oddílu Jiřím Lebedinským

Pokračujeme v sérii posezónních rozhovorů. Tentokrát jsme vyzpovídali muže mnoha rolí v jaroměřském fotbale. Předsedu fotbalového oddílu, hlasatele, trenéra, vedoucího mužstva. Za tím vším se skrývá osobnost Jiřího Lebedinského.



Zapomněli jsme ještě na něco?

Ano, myslím, že jste zapomněli ještě na hlavního pořadatele domácích utkání ,,A“ mužů, organizátora plesu fotbalistů a polovičního webmastera... :)


Jirko, můžete nám poradit, jak se to dá všechno stihnout?

Když se nad tím zamyslím, tak ani nevím. Dělám vše ve svém volném čase a není vůbec jednoduché to časově skloubit. Zde musím poděkovat své partnerce Ivetě za obrovskou trpělivost, kterou se mnou má. Tyto věci se dají zvládnout pouze když má člověk výborné zázemí doma, a to já mám.


Jak hodnotíte z pozice předsedy oddílu nedávno skončenou podzimní sezónu?

Z pozice předsedy musím hodnotit právě skončenou podzimní sezónu jako jednoznačně úspěšnou. Když to vezmu od mládeže, tak týmy starší přípravky a mladších žáků vyhrály své skupiny krajského přeboru. Týmy starších žáků a mladšího dorostu i přes nelichotivé postavení v tabulce herně nijak nepropadly a předváděly solidní fotbal. ,,B“ tým je na prvním místě náchodského okresního přeboru. No a konečně ,,A“ tým přezimuje na solidním třetím místě krajského přeboru.


Co Vám udělalo v průběhu podzimu největší radost? A kde naopak jaroměřský fotbal "tlačí bota"?

Největší radost mi udělal asi ,,B“ tým, který vede okresní přebor a předvádí ofenzivní fotbal. Rovněž mám radost z výsledků mládeže. Samozřejmě jsem potěšen i postavením ,,A“ týmu v tabulce, i když mohlo být určitě ještě veseleji. Jaroměřský fotbal tlačí bota v nedostatku lidí, kteří by byli ochotni pomoci. Rád bych touto cestou poděkoval webmasterovi p. Václavu Mlejnkovi za jeho práci, kterou pro náš oddíl vykonává. Myslím si, že jeho sestřihy ze zápasu žáků, dorostu, béčka i áčka a hráčské karty na našem webu nemají v celém kraji konkurenci. Rovněž bych pak chtěl poděkovat Tomáši Severýnovi, který se ujal role ,,kustoda“ u ,,A“ týmu na výbornou.


Pro hráče a trenéry nastává období bilancování a relativního klidu. Pro funkcionáře ale sezóna asi neskončila... Nebo ano?

Bohužel máte pravdu. I když to tak nevypadá, tak v tomto období je nejvíce práce v celé sezóně. Je potřeba nachystat a vyřešit spoustu věcí týkajících se všech kategorií napříč celým oddílem.


Trenér "A" mužstva Miloš Exnar v rozhovoru uvedl, že největší slabinou jaroměřské dospělé kopané jsou kategorie starších žáků a dorostu. Jak tomu máme rozumět?

V tomhle máme myslím oba jasno. Je potřeba to vnímat tak, že v kategorii mladších přípravek, starších přípravek a mladších žáků se můžeme rovnat téměř každému oddílu v rámci kraje, ale i republiky. Bohužel v kategorii starších žáků a dorostu nám tak trochu ujíždí vlak. Tlačí nás zde bota hlavně co se týče trenérského a organizačního obsazení týmů v těchto důležitých a klíčových kategoriích.


Jiří Lebedinský


Nakousli jsme "A" mužstvo, které je výkladní skříní každého oddílu. Lidé, kteří se pohybují okolo mládeže, s tímto tvrzením ale mnohdy nesouhlasí. Jaký je Váš názor?

Máte pravdu, ovšem ať se na to podíváme, jak se podíváme, tak návštěvnost na zápasech ,,A“ mužstva je vždy největší ze všech týmů v oddíle. Na zápasech mládeže je rovněž spousta diváků, ovšem ty jsou tvořeny z 90% rodiči hráčů. Laická fotbalová veřejnost vnímá ,,úspěšnost“ oddílu většinou a pouze podle postavení ,,A“ týmu, té takzvané výkladní skříně. Tak to bylo, je a bude…


"A" mužstvo mužů prošlo a prochází spoustou změn. Nové tváře, nový trenér, nový způsob dopravy na zápasy... A mohli bychom pokračovat. Proč všechny tyto změny?

Ano, máte pravdu, těch změn proběhlo během krátké letní přestávky strašně moc. Tou největší byla změna trenéra. Zde bych rád poděkoval novému trenérovi Miloši Exnarovi za jeho nasazení a odvedenou práci. Dělá vše na maximální úrovni a s patřičným nadhledem, i když to neměl, nemá a nebude mít ani v budoucnu jednoduché. Co se týče nových tváří, tak všechny tyto hráče jsme si spolu vytipovali a jsem rád, že se je povedlo do Jaroměře přivést. Společnou dopravu na zápasy jsme zvolili z toho důvodu, aby byl tým před zápasem co nejvíce spolu a naladil se tak na společnou předzápasovou notu. Věřím, že všechny tyto změny byly změnami k dobrému a chci věřit i tomu, že tímto směrem budeme postupovat i v budoucnu.

Je v silách vedení oddílu stávající kádr udržet?

Myslím si, že v silách vedení oddílu je tento stávající kádr udržet, i když to bude nesmírně těžké. Byl bych ovšem rád, kdyby i další členové vedení oddílu pochopili důležitost tohoto faktu a daleko více se v této oblasti angažovali a pomohli.


Jiří Lebedinský

S výjimkou staršího dorostu obsazuje FK Jaroměř veškeré kategorie na úrovni krajského přeboru, což je určitě velmi náročné a také zavazující. Co považujete za klíčové, aby to tak v Jaroměři fungovalo dlouhodobě?

Již jsem se o tom zmínil v jedné otázce v úvodu rozhovoru. Naprosto klíčovou věcí pro to, aby mohlo něco podobného v Jaroměři fungovat dlouhodobě, je rozšíření týmu lidí, kteří se o fotbal v Jaroměři budou starat. Není možné dělat fotbal v takto velkém oddíle de facto ve dvou lidech. V současné době bojujeme s akutním nedostatkem lidí a hlavně trenérů napříč celým fotbalovým oddílem. Není přece možné, abych na domácích zápasech dělal hlavního pořadatele, vedoucího mužstva, zapisovatele a hlasatele! Nebo aby Jirka Červenka dělal sekretáře, pokladníka, trenéra, pořadatele, zajišťoval chod stánku a další. Na náš web jsme dali již několikrát výzvu o pomoc, ovšem neozval se na ni nikdo. Samozřejmě jsme oslovili řadu lidí i osobně, ale bohužel bez výsledku. Když se podívám po ostatních oddílech, tak zde alespoň někteří starší fanoušci působí jako pořadatelé v ,,zelených vestách“ při mistrovských utkáních a když je potřeba, tak s lecčím pomůžou. V našem oddíle je to bohužel tak, že i když někoho takového člověk osloví, s díky odmítne. Kapitolou samo o sobě je nedostatek kvalitních trenérů. V poslední době mi chybí daleko větší zapojení bývalých, nebo třeba i současných hráčů, kteří mají v oddíle své děti, do tohoto procesu.

Jste mimořádný znalec krajského fotbalového prostředí. V médiích jste často označován přívlastkem "ambiciózní". Kam až sahají Vaše ambice, potažmo ambice FK Jaroměř?

Nevím, jestli jsem mimořádný znalec krajského fotbalového prostředí, ale za těch deset let, co dělám do fotbalu v Jaroměři, člověk trochu toho přehledu získá. Moje ambice je věc jedna, realita je však věc druhá. Chtěl bych, aby všechny naše mládežnické celky hrály dlouhodobě nejméně krajské přebory svých kategorií. "B" tým bych rád viděl rovněž v krajské soutěži – čili minimálně v "B" třídě. No a s "A" týmem bych v Jaroměři rád zkusil postoupit a hrát divizi, i když vím, že to bude nesmírně těžké, hlavně co se týče finančního a organizačního zajištění.


Jiří Lebedinský a Miloš Exnar

Friday the 19th.
Template © socoolapps | free wordpress templates - All rights reserved.