ban_20240420_Hejtmnkovice ban_20240420_Hejtmnkovice_plus_dorost

Novinky

Chci udělat z Růžovky místo, kam lidi budou rádi chodit.

Kategorie: Novinky

Bude to již téměř rok, co se stal Miloš Exnar předsedou FK Jaroměř. Je rovněž i dlouholetým trenérem ,,A“ týmu Jaroměře. Jak těžké je tyto role skloubit dohromady? Pojďme si přečíst obsáhlý rozhovor s předsedou a zároveň i trenérem FK Jaroměř.



Skončila podzimní část sezóny 2021/2022. Jaké je Tvé hodnocení dosažených výsledků a tabulkového postavení ,,A“ týmu z pozice trenéra?

S podzimním účinkováním A-týmu v KP jsem maximálně spokojen. Herně jsme prožili velmi vydařený podzim. Z pohledu výsledků pak doslova mimořádný. V novodobé éře nezískal nikdy v minulosti náš tým větší počet bodů než tomu bylo letos.


Který zápas hodnotíš jako nejméně povedený a naopak, proč?

Nepovedené zápasy byly dva – v Chlumci a v Polici. Oba dva jsme prohráli rozdílem tří gólů a měli jsme v nich jen málo povedených herních pasáží. Mým TOP zápasem podzimu je pak zápas s Červeným Kostelcem, kde jsme na hřišti ve Rtyni herně dominovali celých devadesát minut, byť o třech bodech jsme rozhodli až v poslední minutě zápasu.


Dozná tým pro jarní část nějakých zásadních změn? Případně jakých?

Pokud ano, tak budou vyloženě kosmetické. Není k nim v podstatě důvod. Do přípravy se určitě zapojí Šimon Rind, který tráví svá dorostenecká léta v divizní Třebši. Velmi rád bych pak uvítal v jaroměřské kabině Lukáše Müllera, který se budu vracet k fotbalu po půlroční pauze zaviněné zraněním. O jeho působení povedu debaty s Trutnovem, který je aktuálně Lukášovým mateřským klubem.

podzimní rozlučka, 19.11.21, foto: Václav Mlejnek Miloš Exnar předává Danielu Votrubcovi ocenění za nejužitečnějšího hráče podzimu.


Jaké jsou Tvé cíle pro jarní část a rovněž i do dalších sezón?

Pro jarní část je to stabilizace kádru na straně jedné a na straně druhé pak chci dát větší prostor těm hráčům, kteří ho tolik nedostali v podzimní části. V minulosti jsem v KP skončil dvakrát druhý, mým cílem je KP vyhrát a stát se trvalým účastníkem divizní soutěže. Tomu však předchází však již výše zmiňovaná stabilizace kádru.


Který z týmů MIACOM krajského přeboru má největší šanci na postup a proč?

Adepti jsou dva. Nový Bydžov a Slavia HK. Důvodem je to, že mají ambici a chuť hrát divizní soutěž. Mnoho let jsem působil v Novém Bydžově, a proto bych postup přál týmu okolo trenéra Průchy.

KP SK Jičín - FK Jaroměř, 31.7.21, foto: Václav Mlejnek Před prvním zápasem v Jičíně ukázal Miloš Exnar prstem na čerstvou posilu Zdeňka Kocourka a řekl: "Ty budeš naším nejlepším střelcem podzimu." Zdeňka to tenkrát dost pobavilo.


Myslíš si, že pokud postoupí, bude v něm bude hrát důstojnou a trvalejší roli?

O tom jsem přesvědčen. Ať už postoupí Nový Bydžov nebo Slavia HK. Obě mužstva jsou zvyklá hrát náročný fotbal, oba týmy velmi zodpovědně přistupují k tréninkovému procesu. Navíc mají velmi kvalitní a pěkné stadiony, kam by se divize hodila mnohem více než na některé stávající…


Jak hodnotíš počínání mládežnických týmů FKJ po podzimní části sezóny?

Obecně musím říci, že mám radost, která jde napříč všemi kategoriemi. Velké poděkování a můj respekt mají všichni trenéři, kteří se mládežnickému fotbalu v Jaroměři věnují. Můj pohled je v mládežnických kategoriích rozdělen na malé a velké formy. V těch malých mi primárně jde o to, abychom pracovali s dostatečným počtem hráčů a vytvářeli u nich lásku k fotbalu, která bude mimo jiné znamenat to, že kluci u fotbalu zůstanou i v pozdějších letech, kde vedle fotbalu už přijdou na řadu i mnohá další lákadla a vliv a zájem rodičů už nebude tak intenzivní. Ve velkých formách pak už jsou výrazně větším měřítkem výsledky.


Co myslíš, že je klíčové pro všechny mládežnické kategorie v FKJ?

Jednoznačně trenéři a jejich ambice něco se svým týmem dokázat. V malých formách je klíčová komunikace trenéra a rodičů, ve velkých formách potom trenéra a jednotlivých hráčů.


Jaroměři se povedlo opět po pár letech získat statut ,,středisko mládeže KFS KHK“, co na to říkáš?

Samozřejmě mne tento fakt těší. Už na začátku letošní sezóny bylo jasné, že pomyslným jazýčkem na vahách bude kategorie dorostu, která se stala nejproblematičtější kategorií napříč celý krajem. Nám se povedlo po několika letech právě kategorii staršího dorostu oživit. Mým cílem je v Jaroměři dlouhodobě obsazovat všechny věkové kategorie a hrát prim v soutěžích královéhradeckého kraje. Stejně tak budu rád, pokud někdo z kluků nakoukne už v mládežnických kategoriích do velkého fotbalu, který je pro mě reprezentován hradeckým FC.

podzimní rozlučka, 19.11.21, foto: Václav Mlejnek Foto 4x: Václav Mlejnek.


Pojďme ke Tvé roli předsedy FKJ. Před rokem proběhla valná hromada, kde byl rozšířen výkonný výbor FKJ a ty jsi se posléze stal jeho předsedou. Jak hodnotíš práci VV FKJ v minulém roce?

Tak to by bylo na dlouhé povídání…VV FKJ má dva dlouhodobé cíle. Jeden je sportovní a druhý je spojen s areálem v Růžovce. Sportovní cíle jsem částečně již nakousl. Obsazovat veškeré kategorie, mít své hráče v krajských a okresních výběrech, pohybovat se v horních patrech krajských tabulek, fungovat s dostatečným počtem hráčů a nemuset vytvářet souklubí s jinými oddíly. Vedle toho mít motivované a ambiciózní trenéry, jenž umí vychovat hráče, kteří fotbal v dospělém věku neopustí. Spojenou nádobou je pak areál v Růžovce. Proč by maminka svého malého kluka měla dát v Jaroměři na fotbal? Proč by měla dát přednost jaroměřskému fotbalu před jaroměřským hokejem či florbalem? Odpověď je jednoduchá. Protože se v areálu v Růžovce bude cítit lépe než v hokejové hale nebo na ASVAJi. A protože tam trénují trenéři, s kterými se dá normálně bavit.


Jaká je aktuální finanční situace FKJ v návaznosti na probíhající změny v dotačních titulech od NSA a jaké jsou další možnosti získávání financi pro FKJ?

Finanční situace FKJ je stabilizovaná. Hospodaření oddílů jako je FKJ je z velké míry závislé na podpoře měst a státu (NSA = Národní sportovní agentura). Tyto dva subjekty se podílejí na krytí rozpočtu na úrovni minimálně 80%. Aktuálně je nutno přiznat, že avizovaná dotace z úrovně NSA nebude dosahovat zdaleka takových hodnot jako tomu bylo v minulých letech, což bude pro řadu oddílů likvidační. Nahradit ji lze prakticky jediným zdrojem. A tím jsou sponzoři.


Areál v Růžovce doznal viditelných změn, jak je hodnotíš?

Je třeba odpovědně přiznat, že areál v Růžovce není v dobrém stavu. To, co se povedlo udělat během letošního roku, je úžasné, jsem za to moc rád a před všemi, kteří se na změnách podíleli a podílejí, hluboce smekám. Ale znovu opakuji. To, že nebude téct do bufetu, když prší, to, že si fanoušci nebudou bát sednout na tribuně, aby se nezašpinili, to, že si v bufetu dám klidně kafe a půjdu na fungující záchod, to, že se na B-hřišti budou hrát standardní mistrovské zápasy, nepovažuji za nic mimořádného. To byly věci, které jsme udělat museli, jinak bychom se nepohnuli z místa.


Jaké další plány jsou v něm do budoucna?

Hned na úvod svého „předsedování“ jsem si vytyčil cíl – udělat z Růžovky místo, kam lidi budou rádi chodit. Plány jsou více než smělé. Ten zásadní je výstavba nových šaten pro mládež a výstavba nového technického zázemí pro celý areál. A pak je mnoho těch dílčích.


Kterou věc hodnotíš za rok Tvého působení v čele předsedy FKJ jako nejpovedenější?

Ještě než odpovím optikou sportovního pohledu a optikou změn v areálu, zmíním věci, které nejsou pro veřejnost úplně viditelné. Chci stát v čele klubu, který je pro ostatní kluby referencí. Co to znamená? Znamená to mimo jiné, že děláme věci, jak se dělat mají. Jsme transparentní vůči Městu Jaroměř, jsme transparentní vůči České unii sportu, jsme transparentní vůči NSA a FAČru. Jsme transparentní a féroví vůči sami sobě, kteří fotbal v Jaroměři děláme. Z pohledu sportovního jsem hrdý na tyto věci – tabulkové postavení A-týmu po podzimu, projekt Partnerský klub s FC HK, trenérské licence mladých trenérů (Radek Beran, Lukáš Červenka, Matyáš Čekal) a v neposlední řadě nová klubová komunikace mezi všemi trenéry napříč kategoriemi. A na závěr areál – mnohých věcí jsem se již částečně dotknul, tak přidám tu nejlepší na konec z trochu jiného soudku. Byl jsem na dvou mistrovských hokejových zápasech HC Jaroměř. Drtivá většina fanoušků hledala, kam se poděli manželé Bujňákovi a proč už nejsou v bufetu… Tak jsem jim poradil, že pokud chtějí vidět Natálku a Pepíka v akci, musí na fotbal do Růžovky…

podzimní rozlučka, 19.11.21, foto: Václav Mlejnek Poděkování Natálii Bujňákové.


Naopak, která věc je pro Tebe nejméně povedená a se kterou nejsi vůbec spokojen?

Jsem duší věčný optimista a věci, které se nepovedly rychle zapomínám. A určitě jich nebylo za ten rok málo. Jednu, na které chci intenzivně pracovat, přece jen zmíním. Chci se posunout ve vzájemné komunikaci s trenéry a být více naladěn na stejnou vlnu. Až letos jsem si plně uvědomil, jak už jsem dlouho mimo mládežnickou fotbalovou problematiku.


Slovo závěrem jaroměřským fanouškům?

Budu moc rád, pokud do Růžovky na jaře dorazí minimálně v takovém počtu, jako tomu bylo letos na podzim a budou se fotbalem dobře bavit. Všem jim samotným a jejich blízkým samozřejmě přeji hlavně pevné zdraví a radost ze života!

Saturday the 20th.
Template © socoolapps | free wordpress templates - All rights reserved.